Sunday, November 14, 2010

mereka... KAWAN saya...

"mama....".... sudah jelas mereka berdua panggil weni, mama......

suka saya..

yg kerap panggil weni 'mama' adalah ANDRIAN... sbb dia suka buli weni... bergelut dgn weni.. ANDHIKA perlu kan weni kalo ade yg tak kene je.. kalo tak dia tak kan dkt dgn weni.. dia lebih suka explore satu rumah ni... sbb tu la, kat rmah ni, kami semua lebih byk jerit nama ANDHIKA drpd ANDRIAN...

bwh ni tengok la gmbr diorg yg agak baru...


makin besar, makin lain betul muka diorg... ada lgi gmbr terbaru, gmbr diorg rambut pendek.. weni potong rambut diorg ala2 botak.. senang.. jimat syampoo n menyenangkan weni..

weni dah ckp kat diorg... "ANDHIKA... ANDRIAN... kalo kamu berdua nak ade rambut atau nak buat fesyen2 rambut, tunggu kamu berdua dah pandai sikat rambut n minyak kan rambut sendiri"... hehe.. ANDHIKA nganguk... ANDRIAN senyum...

mereka ni betul2 kembar tak seiras... tengok je pd rambut.. rambut ANDHIKA berdiri... rambut ANDRIAN tido.. warna kulit pun berbeza... ANDHIKA cerah.. ANDRIAN sawo matang...

perangai????

ohhhh.. perangai pun berbeza... makin besar.. makin banyak ragam...

kalo weni dah malas nak layan diorg kan, weni diam je kalo diorg menangis kat weni..

diorg ni ade masa berkawan baik... ade masa bergaduh.. biasa la kan... budak2...

diorg berdua dah tau diorg ni kembar... dah pandai berkongsi barang...

contoh nya bantal.. bantal diorg hanya kembar diorg je bole berkongsi.. kalo weni guna, ohhh... ANDRIAN marah... tp kalo ADHIKA guna, dia tak kisah... mama sendiri diorg tak kasi, apa lg org lain...


senang je jaga diorg kalo mood diorg ok... kalo diorg ok, macam kat gmbr bwh ni la.. buat hal masing2... tp bila tiba diorg rebut barang... saya jd penonton.. mls nak layan... tgk sape kalah, mesti dtg kat weni mengadu.. yg dtg weni pujuk, yg menang bergumbira...


sejak diorg lahir, weni dah tak berpeluang nak duduk dlm kete sebelah win.. sbbnyer kene jaga diorg kat seat belakang..

ingat kan bila diorg dah besar sikit, dah pandai jalan, bole la weni duduk kat dpn, n diorg kat belakang..

ohhh... sangkaan ku silap.. tengok je gmbr kat bwh...


dua2 duduk depan... tu yg perjalanan yg setengah jam boleh jd sejam... tak boleh nak bwk laju..

melain kan, kitorg letak barang kat dpn, baru diorg berdua ni mau duduk kat belakang dgn weni..

hoho.. weni rasa semua budak2 suka mandi kolam...

gmbr kat bwh ni masa weni bw diorg masuk kem terendak.. p rumah kwn weni.. tak plan pun nak mandi.. tp, kebetulan...



seronok giler mamats tu dpt mandi kolam...


lain kali mama bawa ye.. siap2 beli pelampung, baru best kan ANDHIKA.. ANDRIAN.. mama rasa confirm kamu tak nak balik...

byk la perangai diorg berdua skrg ni... penat la nak bercerita.. biasa la budak2 nak meningkat jadi remaja.. hehe.. macam2 la diorg pelajari dr hari ke hari...

tp apa yg istimewanya kelahiran kembar ni, adalah... apa yg diorg buat, sorg lagi akan ikut...

tgk je gmbr kat bwh ni...


masing2 ada jeep... tp still nak naik sama2... nasib baik punggung diorg tak berapa besar.. hehe.. muat pulak naik dua2...

bakul kat bwh ni adalah bakul yg weni beli utk bw barang2 diorg masa weni nak check in utk menyambut kelahiran diorg ni... skrg bakul tu dah jd mainan diorg...


muat masuk dua2... tgk tv...


kadang2 kan.. weni mcm tak percaya tgk anak2 weni dah besar...

satu perkara yg buat weni mcm tak percaya. adalah.... skrg jalan2 tak payah dukung2 diorg lagi... diorg pun tak nak di dukung... nak jalan sendiri....


tp skrg penat kene kejar diorg je la.. kadang2 je diorg mau jalan... lepas tu berlari... walaupun mereka lari terkedek2, tp bila kita kejar, tercungap jugak la...


berat?

skrg berat diorg masing2 11.5 kg... kuat mkn, kuat menyusu, kuat main, kuat berlari... tu yg bdn tak berapa nak naik...


mereka berdua ni mmg suka kan kereta..

hari tu terlalu kat kedai jual kerete kontrol... apa lgi... mengamuk diorg nak amek kereta tu...


mana boleh sayang.... kerete tu sejibik dlm seribu lebih harga nya... uiiihhh... kalo 2 dah 2 ribu lebih... mmg mama n daddy tak mampu sayang...

menangis2 diorg nak amek kereta tu.. akhirnya terpaksa dukung n angkut diorg dr situ...

ok la kawan2... lain kali jumpa lgi..

penat la story mory ni.. berhenti2 menaip utk melayan diorg...

ok...

daaaa......

Sunday, October 3, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri....

salam semua.....

sbnrnya post ni dah lama terperap kat dlm blog ni.. dh lama upload gmbr... tp tak berkesempatan nak story mory..

rasa dh lapuk la nk ucap selamat hari raya.. tp tak pe la... ucap je la...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...

tahun ni.. weni tak beli baju melayu utk diorg pun... rasa membazir duit n duit tu lbh baik beli bende yg lain... sbbnyer... diorg pakai tak smpi sejam pun...

pakai utk amek gmbr je.. lepas tu diorg rimas... mmg bersyukur tak beli baju utk diorg.. lg pun, baju tahun lepas, ngam2 utk diorg tahun ni.. sedang elok di pakai... cuma upgrade sampin n songkok je..

so.. ini la wajah WIRA saya di pagi hari raya...




dua keping gambar ni je la yg elok... yg lain.. gmbr diorg tarik2 sampin sbb rimas...

raya tahun ni, tak pergi mana pun.. tp alhamdulillah duit raya masih masyukkkk... hehe...

gmbr kat bawah ni, INDRA pergi merisik anak gadis orang.. hehe...

kecoh dibuatnya bila diorg jadi jurucakap bagi pihak lelaki..

tp semua nyer barjalan lancar....

ni semua bila dah nak balik....



skrg ni kan... weni mcm tak ada idea nak bercerita.. malas la.. malas tahap cipan..

ok la.. nnti la weni cerita lain..

daaaaa...

Thursday, August 5, 2010

myFamily

salam semua...

lama weni tak upadate blog..

tak de peluang...

kami sihat2 je.. semua sihat... weni sihat.. win sihat.. ANDHIKA & ANDRIAN terlebih sihat..



kalo tuhan beri peluang weni dpt anak kembar lagi..

jawapan weni... "mmg saya nak anak kembar lagi"

kita penat sampai diorang pandai berjalan je.. bila dah pandai berjalan... Ya ALLAH.. tolong la beri saya anak kembar lagi... tak terungkap dgn kata2... sungguh bahagia bila melihat mereka bermain sama2, tido sama2, makan sama2, minum sama2.. mereka tau mereka ada kembar.. setiap kali nak makan atau minum, mereka tau nak kongsi...

sungguh bahagia hati mama wahai anak2 ku..


mereka kini setahun 7 bulan..

dah pandai macam2..

nnti la.. ada peluang, weni story mory ye...

daaaaaa....


Wednesday, May 26, 2010

Jemputan Majlis Perkahwinan..

ok.. di pendek kan cerita.. weni nak minta maaf pd kwn2 weni yg weni tak sempat nak jemput korang p majlis perkahwinan kakak weni.

so.. dikesempatan ini...

weni nak jemput sesiapa kwn2 weni yg mengenali kakak weni, hadir ke majlis perkahwinan Cik Armiyati Yurnis dengan Encik Armi Yusdi Yusof pd 29hb mei ini..

hari sabtu ni tau..

dtg je la ye.. tak sempat nak kirim kan kad.. yg dah weni telefon tu, korang mesti dtg tau.. yg tak sempat telefon tu, dtg je ye.. korang pun bukan tak kenal keluarga weni..



sekarang sibuk buat persiapan majlis.. dan anak2 saya pun sibuk mengacau..

addoiiii.. pening...

seriously pening...

oh ANDHIKA.... oh ANDRIAN... bila kamu ni lahir2 je dah ade kwn, lasak kamu berdua ni lain macam la... penat mama n daddy kejar mengejar kamu...

mcm mana la keadaan si kembar yg semakin remaja ni masa majis kakak weni nnti... adeiii...

daaaa...

Thursday, May 13, 2010

kami prihatin

setiap kali weni tgk video klip lagu "kami prihatin" pasal gejala pembuangan bayi, pasti air mata weni bergenang tengok bayi2 dibuang..

boleh hilang mood dibuatnya..


Di dalam kandungan ibuku tersayang
Amannya kurasakan
Degupan jantungmu, jantungku
Irama penuh syahdu

Kuingin rasai kehangatan pelukan
Belaian kasih sayang
Kujaga kau di hari tuamu
Andai panjang usiaku

Korus
Namun hanya harapan tanpa suara
Di dunia cuma seketika
Jasad kaku dibaluti kertas usang
Terbiar bagai sampah terbuang

Dimanakah ibu, dimanakah ayah
Bonekakah atau manusia
Anak tidak berdosa menjadi mangsa
Oleh hawa nafsu yang serakah

Lagu S.Atan
Lirik Habsah Hassan




kenapa la sampai mcm ni sekali kan, si ibu buat pd kandungan dia.. darah daging sendiri...

sedih la tgk gmbr tu...

daaaa.....

Wednesday, May 12, 2010

oh suami.. oh anak2 ku...

hehe..

tgh hari td, masa tgh rehat.. dpt msg mcm ni dr win..

"pi keje, xde msg ape2 pun. dah mkn ke?"

win mcm nak marah or nak tunjukkan dia kecik ati, tp still tanya dah mkn ke blum..

hehe... marah2 syg nama nye tu kan..

oh suami ku... isteri kamu sudah gila bayang dgn anak2 sendiri.. sampai terlupa ada yang perlu diberi perhatian jugak...


pg td.. bukak mata, terus capai hp.. msg ibu... "diorg tgh buat apa? diorg ok je ke?"

lepas tu.. ptg td.. tiba2 dapat msg dr kakak weni..

"ciang, akak bw andhika & andrian jumpa anak2 armi" (ciang adalah panggilan manja kami berdua)

oh.. anak2 ku.. pedih nyer hati mama bila byg kan kamu bersuka ria di KL sedangkan mama mcm nak giler merindui kamu berdua..

seronok la 2 remaja tu p jalan2 hari ni.. jumpa abg2 n kakak diorg.. eeeee... geram weiii....


ANDHIKA... ANDRIAN.. kamu tak rindu kat mama ke??????


rasa mcm nak giler la bila anak2 tak de di sisi.. dah lebih 10 hari tak jumpa diorg...


mama rindu ANDHIKA...



mama rindu ANDRIAN...


daaaaa....

Tuesday, May 11, 2010

majlis lagi...

oooo yeeeeaaahhhh....

hujung bulan ni akan berlangsung satu lagi majlis...

iaitu majlis perkahwinan kakak weni..

jika tiada aral melintang, majlis akan berlangsung pada 29hb may 2010 ini.. hari sabtu..

soooo.. kami2 ni semua akan sibuk la buat persiapan majlis perkahwinan Cik Armiyati...



hari2 sebelum majlis.... weni pasti sibuk....

sibuk menjaga ANDHIKA & ANDRIAN drpd membantu mereka yg sedang membuat persiapan majlis.. weni dah tau dah apa akan terjadi.. tak de sape yg nak jaga diorg, melain kan mama dia je la.. sbb cara mama dia senang, masuk bilik n kunci.. aaammmmaaannnnn....

dan pada hari majlis.. weni pun akan sibuk...

yeee...weni akan sibuk menjadi cameraman pada anak2 weni... bukan pada pengantin.. hehe.. weni skrg tengah fikir2 nak pakai kan baju apa utk diorg..

so.. lepas ni kalo weni jarang update blog, maknanya weni sibuk la tu ye... menjelang majlis perkahwinan kakak weni ni...
.
.
.
.

hhhmmmm....

dah nak dekat 2 minggu tak jumpa anak2 weni.. rindu la.. sgt2 rindu...


pagi2 bangun... capai hp... msg ibu tanya diorg buat apa? sihat ke tak?

masa rehat.. msg ibu lagi.. tanya diorg mkn apa?

balik keje.. mandi.. makan.. mengadap laptop.. tgk gmbr2 lama diorg..

seriously rindu giler ni...

weni dah 6 hari tinggal sorg2 kat rumah.. win pergi perlis 10 hari.. anak2 tak de kat sisi.. sungguh bosan tahap cipan.,..

hhaaa... nak cerita sikit la..

weni tak tau la, ia berlaku pd weni sahaja atau pada ibu2 lain di luar sana.. sejak weni ada anak ni kan, weni asyik fikir anak je..

mcm skrg ni.. win dan anak tak de kat sisi.. tp weni selalu fikir INDRA je.. smpi kan.. win kecik hati bila weni tak de msg dia pun...

dah 2 kali dia kol weni tanya, kenapa tak msg dia bgtau dah smpi rumah ke belum...

sekejap td, win kol.. dia kata.. "skrg ni, dah tak de pun nak msg abg bgtau dah smpi rumah ke belum.. masa rehat pun tak de pun msg abg..."

ahaks.... daddy INDRA terasa...

bukan tak ingat.. hehe.. otak ni asyik fikir anak je..

nak tau weni jwb apa.. "ala... balik keje td, terus mkn.. lupa nak msg.."

win jwb.. "ye la tu... mesti mengadap laptop ni kan.."

hahah.. sy tak boleh menipu suami sy... dia tahu sy mengadap laptop tgk gmbr2 INDRA...

tu la kan.. masa berubah.. bila dah ada anak ni.. lain la.. asyik fikir anak je..

hari jumaat ni diorg balik.. nak gomol2 diorg puas.. geram dan rindu giler..

ok la..

lain kali sambung cerite...

daaaaa......


Friday, May 7, 2010

MyINDRA (eps 1)

ketika mereka berebut barang.. mama mereka hanya melihat sahaja sehingga salah seorang akan mengalah... hehe...

video

daaaa....

MyINDRA (eps 2)

mereka suka main sorok2...


video

daaa...

MyINDRA (eps 3)

saya menemani anak2 saya bermain di luar...

video

minggu depan baru dpt jumpa mereka.. waaaaaa.... lamanyer...

daaaa...

Thursday, May 6, 2010

ya allah...

rindu nyer saya dgn anak saya...

oh ANDHIKA... oh ANDRIAN.. seronok kamu ye duduk rumah nenek mok..
.
.
.
dah seminggu diorg kat sana..

hari2 weni telefon ibu.. tanya ibu weni, diorg ade meragam ke tak..

ibu jawab.. "silap kamu tanya mcm tu.. geng diorang sekarang orang besar2"...


ibu kata, kat sana ramai nak dukung diorg.. tu yg diorg suka.. ramai yg nak melayan.. hhhmmm.. lagi diorg suka..

diorang bukan heran mama atau daddy diorg ade ke tak..

eeee... geram weni...

disebabkan diorg boleh ngam dgn semua org, buat weni geram pulak.. mama diorang dok rindu.. yg diorg, tak heran pun dgn mama n daddy.... eeee geram...

seriously.. weni rindu giler dgn INDRA... kalo bukan disbbkan kerja.. confirm weni join ibu weni gi KL...

iiisshhhh....

rindddddddddduuuuuuuuuuuuu......

win pun tak de.. 10hari gi perlis...

eeeeeeeee...... sunyyyyiiiii nyer saya...

bila dah sorg2 kat rumah.. keje weni mengadap laptop je la.. tengok gmbr2 diorg yg lepas2...

haaa... ade gmbr yg weni nak tunjuk kat korang....

satu hari tu, weni bw diorg gi tesco..

rupa2nyer ada satu lot kedai ni, jual buku2 syarikat grolier.. tp, lot kedai ni, dia buat mcm perpustakan mini utk kanak2... lot kedai ni bersebelahan dgn tmpt mainan kanak2...

tp INDRA lebih tertarik masuk perpustakaan mini ni...

bila dah jumpa buku.....


terbayang weni, mcm mana la diorg pergi tadika nanti...

ANDHIKA suka ambik brg/buku drpd tgn adik dia...


untuk melerai kan keadaan... terpaksa dijauhkan sedikit dgn ANDRIAN...


ANDRIAN khusyuk....


anak-anak saya yg sedang membaca...


eee..... rindu betul la dgn diorang..

rasanyer minggu depan br dpt jumpa diorg...

pesanan untuk Cik Armiyati : kalo urusan kat KL dah selesai.. tolong la balik cepat.. rindu sgt dgn INDRA..

pesanan untuk semua pembaca blog saya : saya ada satu cerita.. cerita ni pasal hadiah ulangtahun perkahwinan saya yang kedua.. saya akan cerita next week la ye.. saya tak de mood skrg sbb anak2 saya jauh di mata..

daaaaaa.....

Tuesday, April 13, 2010

tahniah tahniah..

salam semua...

ok.. weni nak ucapkan tahniah pd kawan2 weni yg sudah pun selamat melahir kan cahayamata.. dan yg heran nye, semua nyer cahaya mata perempuan.. haaaa.. ni yg buat cheq pun nak ada cahayamata perempuan.. siap dah berangan nak letak nama anak perempuan apa nanti.. dah ade 2 nama perempuan dlm senarai.. hahha.. giler weni.. berangan je lebih.. mcm la boleh dpt kembar lagi..

hehe..

ok ok.. nak ucap tahniah pada

1 ) Irma Fitta & hubby... selamat melahirkan cahaya mata pd 15 march lalu.. nama anak.. Imani Farrah Putri..

2) Iryani & hubby... selamat melahirkan cahaya mata pd 10 april.. nama anak.. alia sofia..

3) Ayu & hubby.. waaaahhhh... ni best.. selamat melahirkan anak pertama, anak kembar perempuan... yang di beri nama.. aleeya adriana dan aleeya amani... baru je lahir anak2 kembar ni.. lebih kurng sama dgn Iryani..

tahniah-tahniah... semua nyer anak pertama.. seronok kan kawan2 bila dah ada anak ni..

dlm ms setahun ni, korg akan rasa letih sikit la... sbb kita nak tahu rutin harian diorg yg sebenar.. bila dah setahun nnti, bila kita dah tahu masa tido diorg yg sebenar, time menyusu diorg.. semua nyer jadi mudah..

dan lebih menyeronokkan bila mereka sudah faham apa yg kita ckp kan, n bila mereka dah pandai berjalan... perrrggghhhh... tu yg rasa nak ada anak lagi.. hehe...

bila weni tgk anak weni ni, bukak mata je dah ade kwn, weni rasa sgt bersyukur.. alhamdulillah.. kalo diorg bangun awal drpd weni, diorg tak kan kacau weni.. weni akan sedar sendiri, bila dgr diorg gelak2 berdua... tengok tengok.. diorg tgh main..

syok giler skrg.. masa tido weni pun skrg sudah aman... heheh...

skrg yg best.. weni ade kwn nak berborak.. ckp je la apa sj dgn diorg, diorg akan jwb guna bahasa lelangit diorg... weni iye kan je..

yang paling kecoh berckp, ANDHIKA... yang kuat mengamuk ANDRIAN.. tak tahu la.. ibu ckp, dalam 2 3 minggu ni, ANDRIAN suka mengamuk.. ibu kata lagi, org2 tua ckp, kalo anak mengamuk, tandanya dia nak dpt adik.. haha.. boleh percaya ke????

skrg ni kan.. setiap kali weni balik dr keje.. weni akan tanya ibu weni mcm2 soalan...

contoh2 soalan...

1.. berapa kali diorg makan nasi..

2.. berapa kali diorg berak..

3.. bila last diorg menyusu..

4.. apa lagi yg diorg makan..

dan soalan yg tak pernak tertinggal weni tanya kat ibu.. apa perangai diorg hari ni..

ade sekali tu jwpn yg mengejutkan weni... "ibu ingat ANDHIKA tgh baring2 kat bilik ibu, tp rupa2 nyer dia dah duduk atas meja makan kat dapur"...

seriously weni terkejut bila bygkan mcm mana ANDHIKA boleh berada atas meja makan.. sebelum ni, dia tak pernah tunjukkan aksi panjat kerusi makan tu.. tiba2, ibu cerita dia dh duduk atas meja makan.. memandangkan, meja makan weni ni, ala-ala layak didaftarkan ke muzium, rasa mcm jantung tersentap bila terbanyang kalo2 meja tu terbalik...

issshhh.. nasib baik tak de apa2 yg berlaku.. so... langkah berjaga2 yg diambil skrg, semua kerusi makan tu, ditenggek2 kan dan diletakkan di tepi.. kami makan pun skrg duduk je la kat mana2.. meja mkn tu hanya utk perhiasan..

hari tu kan.. kakak & ibu weni bawa ANDHIKA & ANDRIAN gi pejabat agama melaka..sbb kakak nak uruskan hal kawin dia.. dan memandangkan tak de sapa yg nak jaga INDRA, so kene bw jugak la 2 kanak2 ni...

hahaha.. balik dr keje.. kakak weni suruh tgk kamera, gelagat diorg masa kat pejabat agama..

hahaha... what can i say...

ANDHIKA kalo berjalan, tak mau dipimpin.. dia nak berjalan sendiri dgn megah nyer... ANDRIAN mau dipimpin.. dia mau ikut kita jln sama2..


ANDHIKA meninggalkan adik dia jauh di belakang...


kesian weni tgk ibu weni jaga diorg.. bila ruang tu besar n org tak de, dunia adalah milik mutlak diorg...


Ibu n kakak weni pergi pejabat agama tu petang.. time org tak de.. mmg kecoh dibuatnya...


sekejap je diorg duduk mcm ni.. lepas tu.. diorg masuk bilik2 pejabat tu.. nasib baik kakak2 kat pejabat agama tu ok.. keluar dr bilik tu, masing2 pegang biskut.. hahah.. kelaparan anak saya ye...


skrg ni.. mmg diorg kuat mkn.. apa saje...

bila diorg dah pandai angkat sendiri tin2 biskut tu ke kita, lagi la.. sekejap2 nnti diorg akan dtg bw tin biskut ke arah kita..

setiap hari kat rumah tinggal dgn nenek diorg, makan je keje..

bila makan kat luar.. kerusi makan diorg ni, tak digunakan sgt.. sekejap je mau duduk mcm tu.. weni rasa ini normal bg semua kanak2.. mereka mana mau duduk diam, bila diorg dah pandai berdiri..


paling diorg suka... lepas kan diorg berjalan dgn sendiri.. dan kita kene kejar diorg sblm pergi lebih jauh... lepas makan, dah kene exercise kejar mengejar...


ucapan untuk INDRA ANDHIKA & INDRA ANDRIAN...

sayang.. tak lama lagi mama & daddy akan menyambut ulang tahun perkahwinan yang kedua.. kamu berdua sudah berusia setahun 3 bulan.. tak de apa yg mama mau kan utk hadiah ulang tahun mama & daddy.. mama cuma mau KAMU... itu saya.. mama mau kamu sentiasa sihat dan gembira... cukup berharga bagi mama.. mama & daddy sayang kamu..


pesanan untuk INDRA ANDHIKA & INDRA ANDRIAN...

kurangkan keje panjat memanjat ye.. bila mama dah jauhkan kerusi dgn meja TV, kamu dah tak de nak panjat speaker.. tp, kamu dah beralih arah ke tingkap.. macam mana mama nak alihkan tingkap tu supaya kamu tak panjat.. mana boleh sayang ku.. kurang kan la ye.. buat la keje lain.. byk lagi aktiviti yg boleh dilakukan.. :)

daaaaa....